Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní

90 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
329 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
25 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
1 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ořechy a mandle nasekáme, rozinky na sítku propereme pod tekoucí vodou a nechme okapat. Jednu třetinu ořechů, mandlí a rozinek odložíme na závěrečné posypání před pečením.
  • 2
    Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a necháme na teplém místě vzejít. Do vzkypělého droždí přimícháme žloutky, olej, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a po částech vmícháváme mouku. Z těchto ingrediencí vymícháme hladké těsto, které můžeme umíchat i pomocí elektrického hnětače. Před koncem hnětení zapracujeme do těsta oříšky, mandle a rozinky.
  • 3
    Těsto ihned po uhnětení dáme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali bezlepkovou moukou a necháme v teple kynout asi 45 minut. Než vánočka vykyne, zapneme troubu na maximum, aby se dobře prohřála.
  • 4
    Po vykynutí vánočku potřeme rozšlehaým vejcem a posypeme 1/3 nasekaných ořechů a mandlí. Potom formu s vánočkou vložíme do vyhřáté trouby a prvních 10 minut pečeme při vysoké teplotě. Potom vánočku zkontrolujeme, jestli se zvrchu připaluje, přikryjeme ji pečícím nebo navlhčeným papírem. Vánočku dopékáme asi 1 hodinu.
  • 5
    Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ji vychladlou, jako pohoštění.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.