Mandlový křehký dezert
75 min.
Ingredience
- krém
- 120gramůMandle
- 280gramůMáslo čerstvé
- 230gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 3kusyVejce slepičí
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 15lžicCukr moučkový
- těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 15gramůCukr moučkový
- 1špetkaSůl
- 280gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
- 100gramůMandle plátky
- 4lžíceDžem jahodový
- 250gramůJahody zahradní
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1462 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
114 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
4 g
Cukr
72 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 70g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15g moučkového cukru.
- 2Změklé máslo (60 g)nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 4Připravíme si krém: 120 g loupaných mandlí pomeleme. Ve šlehači si vyšleháme 280 g másla s 230 g cukru krupice a vanilkovým cukrem. Postupně za stálého šlehání přidáme mleté mandle a pak 3 vejce. Vyšleháme tuhý krém, který uložíme na 20 minut do chladničky.
- 5Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 6Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
- 7Okraje ozdobně vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
- 8Korpus upečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Pak korpus vyjmeme, necháme vychladnout, povrch potřeme jahodovým džemem. Pak na džem naneseme vychlazený krém, který ozdobně pokryjeme mandlovými lupínky.
- 9Koláč vrátíme zpět do vyhřáté trouby, teplotu snížíme na 160°C, pečeme 35-40 minut.
- 10Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
- 11Upečený dezert ozdobíme šlehačkou a omytými čerstvými jahodami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.