Mandlový křehký dezert

75 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1462 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
114 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
4 g
Cukr
72 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 70g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15g moučkového cukru.
  • 2
    Změklé máslo (60 g)nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 3
    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
  • 4
    Připravíme si krém: 120 g loupaných mandlí pomeleme. Ve šlehači si vyšleháme 280 g másla s 230 g cukru krupice a vanilkovým cukrem. Postupně za stálého šlehání přidáme mleté mandle a pak 3 vejce. Vyšleháme tuhý krém, který uložíme na 20 minut do chladničky.
  • 5
    Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  • 6
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
  • 7
    Okraje ozdobně vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
  • 8
    Korpus upečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Pak korpus vyjmeme, necháme vychladnout, povrch potřeme jahodovým džemem. Pak na džem naneseme vychlazený krém, který ozdobně pokryjeme mandlovými lupínky.
  • 9
    Koláč vrátíme zpět do vyhřáté trouby, teplotu snížíme na 160°C, pečeme 35-40 minut.
  • 10
    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
  • 11
    Upečený dezert ozdobíme šlehačkou a omytými čerstvými jahodami.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.