Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky

95 min.
Slovensko

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
58 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
4 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
1 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
  • 2
    Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
  • 3
    Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů špaldové celozrnné mouky a přidáme kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
  • 4
    Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku a pekárnu zapneme.
  • 5
    V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
  • 6
    Když nás pekárna zvukovým sibnále upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme k těstu najemno nasekané mandle.
  • 7
    Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.