Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky
95 min.
Ingredience
- 500gramůMouka špaldová celozrnná
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaMed včelí
- 20gramůDroždí
- 50gramůMandle
- 4,2decilitryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
58 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
4 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
1 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
- 2Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
- 3Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů špaldové celozrnné mouky a přidáme kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
- 4Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku a pekárnu zapneme.
- 5V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
- 6Když nás pekárna zvukovým sibnále upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme k těstu najemno nasekané mandle.
- 7Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.