Mandlový piškot s jogurtovým krémem
60 min.
Ingredience
- Jogurtový krém
- 200gramůSýr Lučina - termizovaný
- 180lžicMed včelí
- 1lžíceSirup zlatý
- 300mililitrůJogurt bílý
- 1lžičkaTresť vanilková
- 1lžíceSirup Golden
- Těsto:
- 100gramůMandle
- 1kusVanilkový lusk
- 2kusyVejce slepičí
- 125mililitrůMléko acidofilní
- 170gramůOvesné vločky
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 180gramůMed včelí
- Vařená káva
- 100mililitrůVoda pitná
- 1lžíceKáva mletá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1728 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
18 g
Sacharidy
412 g
Vláknina
5 g
Cukr
392 g
Postup přípravy
- 1Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší pečící formu (asi 20x25cm) si vyložíme pečícím papírem. V mixéru si rozmixujeme loupané pokrájené mandle s ovesnými vločkami. Rozmixovanou směs nasypeme do mísy, přidáme k ní kypřící prášek, vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 2 žloutky, med, acidofilní mléko a vše dobře vymícháme. Těsto by mělo být polohusté a hladké. Ze 2 čerstvých bílků, které mají pokojovou teplotu vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta, které vylejeme do připravené formy. Vložíme ji do středu vyhřáté trouby a piškot pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečený piškot necháme vychladnout.
- 2Připravíme si jogurtový krém: v míse si vyšlehame hustý smetanový jogurt s Lučinou, medem, zlatým sirupem a vanilkovým extraktem na krém.
- 3Uvaříme si velmi silnou kávu ze 100ml vody s 1 lžíci mleté kávy a necháme ji vychladnout.
- 4Vychladlý piškotuvý korpus podélně rozkrojíme na 2 poloviny. Každou polovinu pokapeme z vnitřní strany kávou. Na spodní část naneseme 2/3 krému, na krém položíme (pokapanou stranou) druhou polovinu korpusu. Povrch též pokapeme zbylou kávou, potřeme ho 3/3 krému, ten ozdobíme nastrouhanou čokoládou.
- 5Piškotový dezert krájíme těsně před servírováním.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.