Máslová štóla
300 min.
Ingredience
- 1kilogramMouka polohrubá
- 1lžičkaSůl
- 2lžičkyCitronová kůra
- 100gramůDroždí
- 200gramůCukr krupice
- 80gramůMáslo čerstvé
- 400mililitrůMléko polotučné
- 150gramůMandle
- 300gramůHrozinky
- 200gramůKandované ovoce
- 4lžíceRum
- 1kusCukr vanilka
- Na potření a posypání
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1kusCukr vanilka
- 4lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
854 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
23 g
Sacharidy
149 g
Vláknina
7 g
Cukr
59 g
Postup přípravy
- 1Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na nudličky, kandované ovoce drobně nakrájíme, v misce promícháme s hrozinkami a rumem, necháme uležet.
- 2V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
- 3V míse vsypeme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme vlažné mléko, přidáme změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme naložené hrozinky s ovocem, mandle a vanilkový cukr. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté ho vařečkou promícháme a necháme kynout ještě alespoň půl hodiny.
- 4Vykynuté těsto na válu rozdělíme na dva díly, které rozválíme a stočíme do tvaru veky, podélně u kraje hranou dlaně utvoříme žlábek. Hotové štoly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě.
- 5Upečené štoly hned potíráme rozpuštěným máslem, silně sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.