Máslová štóla

300 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
854 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
23 g
Sacharidy
149 g
Vláknina
7 g
Cukr
59 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na nudličky, kandované ovoce drobně nakrájíme, v misce promícháme s hrozinkami a rumem, necháme uležet.
  • 2
    V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
  • 3
    V míse vsypeme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme vlažné mléko, přidáme změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme naložené hrozinky s ovocem, mandle a vanilkový cukr. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté ho vařečkou promícháme a necháme kynout ještě alespoň půl hodiny.
  • 4
    Vykynuté těsto na válu rozdělíme na dva díly, které rozválíme a stočíme do tvaru veky, podélně u kraje hranou dlaně utvoříme žlábek. Hotové štoly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě.
  • 5
    Upečené štoly hned potíráme rozpuštěným máslem, silně sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.