Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
70 min.
Ingredience
- 250mililitrůMléko polotučné
- 500gramůMouka polohrubá
- 80gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 0,5lžičkaSůl
- 20gramůDroždí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 15gramůMandle
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
525 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
18 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Máslo rozpustíme v hrnku na mírném ohni. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme. Jeden žloutek rozšleháme.
- 2Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr.
- 3Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 4Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyjmeme z ní formu, těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.
- 5Nastavíme program pečení a světlou kůrku, a pekárnu opět zapneme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
pá 25. 3. 2016
Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
Mazanec mně trochu klesl viz. foto, ale chuťově nebyl špatný. Nedávno jsem pekla mazanec v troubě a zdál se mi chuťově lepší. Ale u nás se sní všechno 🙂
Anonymní uživatel
pá 25. 3. 2016
Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
Ne vždy se všechno povede, podotýkám, že ne vinou receptu. Mám celkem novou pekárnu a ještě přesně nevím, kolik můžu na různé pečivo použít mouky, aby těsto "neuteklo"z nádoby. To se mi stalo i tentokrát, vykynulo až na víko a jelikož jsem v klasické troubě zrovna pekla něco jiného, překryla jsem povrch kouskem papíru na pečení a dopekla v pekárně. Občas jsem koukla jestli těsto nestéká dolů a tím, že jsem ze začátku pekárnu otvírala, i když krátce, přidala jsem o chvíli déle pečení. Jenže mazanec je už trochu připečenější. Háky jsem vyndala po posledním krátkém prohnětení, těsto jsem vyndala zpracovala do šišky a vložila do nádoby kynout. Po vykynutí potřela žloutkem + mandle a zapla pečení. Nádobu jsem raději nevytahovala, aby vykynuté těsto nekleslo. Žloutek by se mohl naředit nebo použít rozšlehané celé vejce. Sůl a cukr vmíchám do mouky už hned, na povrch jen rozdrobím droždí, po signálu jsem přidala 25 g rozinek. Máslo bylo rozpuštěné, ale vlahé. Musela jsem přidat cca 30 - 40 g mouky, jelikož těsto bylo dost řídké, ale vím, že to nejde přesně určit. Příště snížím množství mouky a určitě zase upeču, jako takový snídaňový mazanec. 🙂