Medový koláč s dýní

150 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
599 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
31 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
8 g
Cukr
23 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Den předem si připravíme dýňové pyré: dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.
  • 2
    Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukách) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy.
  • 3
    Druhý den dýňové pyré v míse promícháme s medem, 2 lžícemi javorového sirupu, 0,5 lžičky soli, 1 lžičkou zázvoru, kondenzovaným slazeným mlékem, mletým hřebíčkem, skořicovým cukrem, 2 lžícemi vaječného koňaku a vajíčkem. Pak vše vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka a než si připravíme těsto na koláč, dáme připravené pyré do chladničky.
  • 4
    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. Změklé máslo nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 5
    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 6
    Z pečicího papíru vystřihneme kus velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3–5 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 7
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou na okraje pečicí formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou, dáme na něj dýňové pyré a uhladíme.
  • 8
    Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 175 °C. Pečeme dozlatova 35–40 minut dozlatova.
  • 9
    Mezitím si vyšleháme dobře vychlazenou smetanu elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru a ještě chvilku šleháme.
  • 10
    Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nazdobíme šlehačkou a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.