Melomakarona - vánoční dezert
55 min.
Ingredience
- sirup
- 150gramůCukr krupice
- 200gramůMed včelí
- 2decilitryVoda pitná
- těsto
- 2decilitryOlej sezamový
- 1decilitrMartell cognac
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 150gramůCukr krupice
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusPomeranče
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1896 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
105 g
Sacharidy
202 g
Vláknina
21 g
Cukr
85 g
Postup přípravy
- 1V míse si vymícháme 2 dl oleje se šťávou z jednoho pomeranče, 1 dl koňaku a 150 g cukru. Do této směsi postupně zapracujeme hladkou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, dáme ho na pomoučený vál a rozdělíme na díly velikosti vejce. Každý díl rozválíme na dlouhý oválek dlouhý přibližně 7 cm a vysoký 3 cm (má tvar podobný dalamánku). Všechny kousky poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Je třeba, aby kousky byly dostatečně daleko od sebe. Pečeme je v troubě předehřáté na 175°C přibližně 30 minut dozlatova.
- 2Během pečení svaříme 2 dl vody, 200 g medu s 200 g cukru při mírné teplotě, čímž nám vznikne hustý sirup. Tím polijeme melomakarony přibližně 10 minut před dopečením.
- 3Upečené a polité melomakarony posypeme posekanými mandlemi s ořechy a necháme vychladnout. Servírujeme například k černé kávě či vínu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.