Meruňkový koláč s mandlemi a smetanou
70 min.
Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 125gramůSmetana 16% (pochoutková)
- 30gramůMandle
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžičkaCukr krupice
- 0,5kilogramMeruňky
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
583 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
32 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
3 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Na pracovní plochu nasypeme mouku, poprášíme ji solí a uprostřed uděláme důlek. Do něj vlijeme 2 lžíce ledové vody a rozklepneme vajíčko. Na okraje mouky nakrájíme studené máslo, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto.
- 2Těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na 4 čtverce, které dáme do zapékacích forem. Vytvarujeme alespoň 1 cm vysoký okraj, přikryjeme a necháme 30 minut v chladu uležet.
- 3Mandle spaříme, oloupeme a umeleme, smícháme je v misce se smetanou, směs dochutíme citronovu šťávou a cukrem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme.
- 4Do forem s těstem nalijeme rozprostřeme rovnoměrně smetanu s mandlemi a přidáme půlky meruněk.
- 5Koláče pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.