Meruňkový koláč s mandlovou příchutí
70 min.
Ingredience
- drobenka
- 100gramůMouka polohrubá
- 100gramůCukr třtinový
- 6lžicMáslo čerstvé
- 1kusCukr vanilka
- 30gramůMandle
- křehké těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 6gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
- 1lžíceCitronová kůra
- 1lžičkaTresť mandlová
- 25gramůCukr krupice
- náplň
- 1kilogramMeruňky
- 2lžíceLikér mandlový - Amaretto
- 120gramůCukr krystal
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
553 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
22 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
5 g
Cukr
56 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si křehké těsto s mandlovou příchutí.
- 2Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 25 g moučkového cukru.
- 3Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžíci citrónové kůry a 1 lžičkou octa. Promícháme a dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné a nesmí se lepit.
- 4Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 5Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 6Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
- 7Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.
- 8Na drobenku nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a posekané mandle. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
- 9Omyjeme a osušíme zralé meruňky, rozkrájíme je, zbavíme pecek a meruňky pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy, posypeme krystalovým cukrem a přidáme mandlový likér a meruňky promícháme. Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
- 10Upečený koláč podáváme vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.