Meruňky s vanilkovým krémem
65 min.
Ingredience
- 1litrSirup cukerný
- 1kusVanilkový lusk
- 5gramůSkořice celá
- 2gramyCitronela
- 4gramyPepř černý celý
- 1kilogramMeruňky
- 4gramyKoriandr celý
- Na krém
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 80gramůCukr krupice
- 300mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 60gramůCukr vanilka
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
393 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
16 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
2 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Do rendlíku vlijeme cukerný sirup, vanilkový lusk vyškrábneme a obsah i lusk přihodíme do rendlíku k sirupu. Přidáme skořici, citronelu, koriandr, pepř a vše přivedeme k varu. Vložíme polovinu meruněk a 15 minut povaříme za stálého otáčení, meruňky nesmí úplně změknout. Děrovanou naběračkou meruňky vyjmeme a stejně uvaříme i druhou polovinu. Necháme vychladnout, šťávu přecedíme do mísy. Meruňky rozpůlíme, oloupeme, zbavíme pecky a přidáme do mísy ke šťávě.
- 2Mísu zakryjeme fólií a necháme 3 hodiny chladit v lednici.
- 3Zatím ušleháme žloutkový krém. V rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, mezitím necháme přejít varem smetanu s vanilkovým cukrem a mírně vychladlé přiléváme do rendlíku se žloutky a za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Přelijeme do mísy a necháme úplně vychladnout. Šlehačku vyšleháme dotuha a po částech vmícháme do krému, dáme na chvíli do lednice.
- 4Meruňky rozložíme na střed talíře, zalijeme šťávou a okolo navršíme žloutkový krém.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.