Mladé kuře z Bresse pečené se smetanou
160 min.
Ingredience
- 1500gramůMáslo čerstvé
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 1500gramůKuře
- 1lžíceSůl
- 2lžíceTymián čerstvý
- 100gramůKapary
- 500gramůŠalotka
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůHořčice Dijonská
- 50gramůPepř bílý
- Kuřecí základ Ambiente [47000]
- 1,5kusyBobkový list
- 50gramůCibule
- 65gramůKarotka
- 0,75kilogramKuřecí skelety
- 5gramůNové koření celé
- 10gramůOlej olivový
- 0,5gramPepř černý celý
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1622 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
158 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
604 mg
Postup přípravy
- 1Lehce rozehřejeme máslo a do něj vmícháme žloutky. Celá velmi mladá kuřata z Bresse (po 300 g) osolíme, potřeme rozpuštěným máslem se žloutky, posypeme lístky tymiánu a na pekáči je vložíme do trouby předehřáté na 100 °C. Při této teplotě je pečeme 2 hodiny, upečená z pekáče vyjmeme, do výpeku dáme nasekané kapary v soli, šalotku a krátce orestujeme.
- 2Potom přidáme kuřecí základ Ambiente, šlehačku, dijonskou hořčici a společně povaříme. Omáčku potom dochutíme čerstvě mletým bílým pepřem, osolíme a přes jemný cedník přecedíme.
- 3Kuřátka přepůlíme, půlky vložíme do přecezené omáčky, velmi krátce povaříme a rozdělíme na talíře.
- 4Kuřátka servírujeme přelitá omáčkou, vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory.
- 6Kuřecí základ Ambiente [47000]:
- 7Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
- 8Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- 9Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
- 10Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
- 11Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.