Mořský ďas s houbovou omáčkou
40 min.
Ingredience
- 250gramůSmrže čerstvé
- 1kusKedlubna
- 1kusMrkev kořen
- 2kusyŠalotka
- 450gramůMořský ďas
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaPepř citronový
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceOlej sezamový
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 0,5decilitrVíno bílé
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1lžičkaPepř bílý
- 1lžíceCitronová šťáva
- 0,5decilitrVývar zeleninový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
491 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
31 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé smrže (nebo žampiony) očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Oloupeme kedlubnu, mrkev a šalotky. Omytou mrkev s kedlubnou pokrájíme na nudličky, šalotku nadrobno.
- 2Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší porce,
- 3osolíme, posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým citronovým pepřem.
- 4V pánvi rozpálíme máslo s olejem a rybu osmažíme dozlatova. Smažíme ji přibližně 2-3 minuty, z každé strany, podle toho, jak jsou porce velké. Osmažené kousky opatrně vyjmeme z pánve, necháme okapat tuk a odložíme stranou do tepla.
- 5Do vypečené šťávy dáme pokrájené smrže a asi 2 minuty restujeme. Přidáme zeleninu a za stálého míchání smažíme přibližně 2-3 minuty.
- 6Poté směs zalijeme 2 dl smetany, 0.5 dl bílého vína a přilijeme 0.5 dl houbového bujónu, ve kterém jsme si rozmíchali 1 lžíci kukuřičného škrobu. Stále mícháme, přivedeme k varu a pomalu vaříme 2 minuty do zhoustnutí. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou.
- 7Do hotové omáčky vrátíme osmaženou rybu, prohřejeme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.