Mořský jazyk na normandský způsob
95 min.
Ingredience
- Omáčka
- 20gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 15gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 30mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- Ryba
- 30gramůCibule
- 400gramůMořský jazyk
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusBobkový list
- 1500mililitrůVíno bílé
- 300mililitrůVoda pitná
- 10gramůPetržel kudrnka
- 0,5kusCitrony
- Slávky
- 30gramůCibule
- 300mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 20kusůMušle slávky
- 10gramůPetržel kudrnka
- Ústřice
- 4kusyÚstřice
- 300mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- Žampiony
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
9956 kcal
Bílkoviny
1255 g
Tuky
267 g
Sacharidy
413 g
Vláknina
3 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Rybu očistíme, zbavíme černé kůže, ostatní zbavíme šupin, hlavu šikmo odřízneme.
- 2Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj rybu, přisypeme posekanou petrželku, cibuli pokrájenou na kolečka, sůl, pepř, bobkový list a vymačkáme půlku citronu.
- 3Zalijeme vínem a vodou, pekáček zakryjeme druhým pekáčkem nebo alobalem a dáme zapéct. Pečeme asi 15 minut.
- 4Mezitím uvaříme slávky ve slané vodě, do které přidáme pokrájenou cibulku, posekanou petrželku a špetku pepře.
- 5Zvlášť uvaříme 4 ústřice v osolené vodě. Obojí vaříme jen několik minut.
- 6Žampiony nakrájíme na plátky a 2 minuty orestujeme na másle.
- 7Upečenou rybu vyndáme z pekáčku, položíme na oválný talíř, šťávu z pekáčku smícháme s vývarem ze slávek, přecedíme přes sítko a necháme v hrnci vyvařit, až zbydou asi 2 decilitry tekutiny.
- 8Lžíci másla a lžíci mouky spolu smícháme a vmícháme do omáčky. Povaříme 4 minuty, potom ještě přidáme 2 lžíce smetany a dva rozkvedlané žloutky. Omáčku dobře rozmícháme.
- 9Rybu na talíři obložíme plátky žampionů, slávkami vyndanými z lastur a ústřicemi.
- 10Vše přelijeme smetanovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.