Mořský jazyk s čerstvým fenyklem
55 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1kusFenykl sladký - hlíza
- 1kusŠalotka
- 1špetkaKardamom
- 125mililitrůVíno bílé
- 1lžíceOlej olivový
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 4krajíceChléb celozrnný pšeničný
- 600gramůMořský jazyk
- 0,5šálekTapenáda se zelenými olivami
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
453 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
15 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve předehřejeme troubu na 200°C. Mezitím odřízneme z fenyklu stonky a 2 lžíce výhonků s lístky dáme vedle. Fenykl potom svisle rozpůlíme, vyřízneme jádro a zbylý fenykl nakrájíme nadrobno.
- 2V hrnci svaříme 250 ml vody, vložíme do ní fenykl, nadrobno nakrájenou šalotku, cibuli a 1 špetku mletého kardamomu. Dáme navrch poklici a vaříme zeleninu doměkka asi 15 minut.
- 3Když se nám vaří zelenina, osušíme rybí filety a potřeme je z obou stran tapenádou.
- 4Do pekáče nalijeme suché bílé víno (můžeme i vermut), položíme do něj filety a pokapeme je olejem. Na vařiči přivedeme vermut k varu a pekáč hned dáme asi na 15 minut do trouby.
- 5Uvařenou a scezenou zeleninu rozmixujeme v mixéru na hladké pyré, které dosolíme, dopepříme a vmícháme 1/2 lžíce tymiánu.
- 6Nasucho opečeme krajíce chleba.
- 7Jakmile jsou filety hotové, dáme je na talíř a šťávu z pekáče povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí.
- 8Topinky položíme na talíř, potřeme je fenyklovým pyré a navrch dáme rybí filety. Poté ještě filety polijeme uvařenou omáčkou a posypeme tymiánem a výhonky fenyklu. Servírujeme ihned.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.