Můj domácí chléb

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
699 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
5 g
Sacharidy
139 g
Vláknina
6 g
Cukr
876 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy nasypeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 2 dl vlažné vody. Když kvásek vzejde, přidáme k mouce lžíci octa, lžičku soli a lžičku kmínu. Vše promícháme, přilijeme ještě 1,5 dl vody a dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se vůbec nelepí na prsty. Pokud je těsto velmi tuhé, přilijeme trošku vody, pokud je řidší, přisypeme 1-2 lžíce mouky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout.
  • 2
    Vykynuté těsto dáme na vál, znovu prohněteme a utvoříme tvar bochníku podle tvaru pekáče, jaký máme k dispozici, pekáč vymažeme olejem a bochník chleba do něj vložíme a necháme znovu vykynout na teplém místě.
  • 3
    Dostatečně vykynutý bochník vložíme s pekáčem do dobře vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut, potom teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut. Během pečení chléb potíráme vodou - minimálně 4x.
  • 4
    Upečený chléb má zlatohnědou kůrku. Když ho vytáhneme z trouby, zabalíme ho do čistého plátna a tak ho necháme vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.