Můj domácí chléb
80 min.
Ingredience
- 2lžíceOlej rostlinný
- 24gramůDroždí
- 3,5decilitryVoda pitná
- 1lžičkaCukr krupice
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaKmín celý
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 1,5kilogramyMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
699 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
5 g
Sacharidy
139 g
Vláknina
6 g
Cukr
876 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 2 dl vlažné vody. Když kvásek vzejde, přidáme k mouce lžíci octa, lžičku soli a lžičku kmínu. Vše promícháme, přilijeme ještě 1,5 dl vody a dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se vůbec nelepí na prsty. Pokud je těsto velmi tuhé, přilijeme trošku vody, pokud je řidší, přisypeme 1-2 lžíce mouky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout.
- 2Vykynuté těsto dáme na vál, znovu prohněteme a utvoříme tvar bochníku podle tvaru pekáče, jaký máme k dispozici, pekáč vymažeme olejem a bochník chleba do něj vložíme a necháme znovu vykynout na teplém místě.
- 3Dostatečně vykynutý bochník vložíme s pekáčem do dobře vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut, potom teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut. Během pečení chléb potíráme vodou - minimálně 4x.
- 4Upečený chléb má zlatohnědou kůrku. Když ho vytáhneme z trouby, zabalíme ho do čistého plátna a tak ho necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.