Mušle gratinované s barevným chřestem
40 min.
Ingredience
- 1lžičkaCukr krupice
- 600gramůMušle svatojakubské
- 100gramůChřest bílý
- 100gramůChřest zelený
- 0,5decilitrOlej olivový extra panenský
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusCitrony
- 100lžičekMáslo čerstvé
- 500mililitrůVoda pitná
- Omáčka
- 500mililitrůVoda pitná
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 0,5decilitrVíno bílé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusCitrony
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1729 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
183 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut.
- 2Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky.
- 3Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí.
- 4Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.