Mušle svatojakubské zapečené
45 min.
Ingredience
- 8kusůMušle svatojakubské
- 300gramůBaby špenát
- 1kusMrkev kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 1špetkaŠafrán
- 2centilitryDolin - Vermouth
- 200mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2špetkyPepř bílý
- 1litrVoda pitná
- 40gramůMáslo čerstvé
- 0,5kilogramSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
338 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
24 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
4 g
Cukr
313 mg
Postup přípravy
- 1Mušle okartáčujeme pod studenou vodou, pak mezi ně vsuneme nůž a otevřeme je. Vyndáme z lastury sval a oddělíme ho od korálů, maso potom dobře opláchneme. Nakrájíme maso na plátky.
- 2Do keramické misky nasypeme vrstvu soli. Do vrstvy soli lehce zatlačíme spodní misky lastur od mušlí.
- 3Opláchneme špenát a 3 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Pak vodu ze špenátu scedíme a necháme ho na sítku okapat. Předehřejeme si troubu na 220°C.
- 4Oškrábeme mrkev a celer a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo a mrkev s celerem na něm podusíme. Přisypeme špetku šafránu a přilijeme vermut. Zalijeme smetanou a vaříme, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavíme z plotny a vešleháme do ní žloutky. Osolíme a opepříme.
- 5Na teflonovou pánev vložíme máslo, rozpustíme a přidáme maso z mušlí společně s jikrami. Zahříváme 2 minuty.
- 6Do lastur ve vrstvě soli vložíme špenát a na něj naklademe maso z mušlí společně s jikrami. Zalijeme omáčkou a zapékací misku vložíme do trouby. Zapékáme asi 5 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.