Nákyp s chřestem a mušlemi
55 min.
Ingredience
- 2litryVoda pitná
- 500gramůMušle slávky
- 1kusCibule
- 400gramůChřest bílý
- 60gramůVeka
- 3,5lžíceMáslo čerstvé
- 2decilitryBujón houbový
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceKerblík
- 1lžičkaKari koření
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 130gramůSýr Čedar
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
707 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
53 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1V hrnci přivedeme k varu 2 l vody. Mušle necháme rozmrazit v chladničce, dobře je promyjeme a vložíme do vroucí vody. Snížíme teplotu a vaříme je 5-7 minut při 60°C. Povařené mušle nakrájíme na plátky.
- 2Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Chřest očistíme, omyjeme, odkrojíme spodní tvrdší části a pokrájíme ho na dílky asi 3-4 cm dlouhé. Bílou veku nakrájíme na kostky, dáme do misky a přelijeme je rozpuštěným máslem (2.5 lžíce).
- 3V rendlíku si přivedeme k varu houbový bujón a přimícháme do něj 1.5 dl sladké smetany. Omyjeme kerblík a drobně ho nakrájíme.
- 4V druhém rendlíku na rozpáleném másle (1 lžíce) si zpěníme cibuli. Opatrně přilijeme uvařený bujón se smetanou, přimícháme kari koření, pepř a 50 g nastrouhaného sýru. Přimícháme pokrájený chřest s mušlemi, kostky veky, vše dobře promícháme s kerblíkem. Směs dáme do zapékací mísy, povrch posypeme 80 g nastrouhaného sýru a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut dozlatova.
- 5Nákyp servírujeme horký.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.