Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva
80 min.
Ingredience
- 7gramůDroždí
- 20gramůCukr moučkový
- 125mililitrůVoda pitná
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůFíky čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 30gramůMáslo čerstvé
- 150mililitrůMléko plnotučné
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 150gramůSýr Niva (Rokfór)
- 20gramůOřechy vlašské
- Šťáva
- 800gramůHroznové víno
- 200mililitrůVíno bílé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
760 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
19 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
5 g
Cukr
45 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme fíkový korpus. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme cukr a necháme vykynout. Fíky pokrájíme, dva odložíme na dozdobení. Smícháme je se 160 g mouky, solí, vejci vyšlehanými s cukrem a na závěr přidáme vykynuté droždí. Zakryjeme fólií a necháme kynout cca 60 minut při pokojové teplotě.
- 2Hluboký plech vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme cca 15-20 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Poté nakrájíme a před podáváním vždy krátce osmahneme na másle po obou stranách.
- 3V průběhu kynutí těsta připravíme nákyp. V rendlíku smícháme mléko s máslem a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a postupně přidáváme zbylou mouku. Dál mícháme, dokud se směs nepřestane lepit na stěny. Přemístíme do mísy, promícháme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky a postupně je zapracujeme. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh. Sýr rozmělníme na malé kousky a přidáme ho do těsta. Nakonec zlehka zamícháme bílkový sníh.
- 4Zapékací formičky vymažeme máslem a vysypeme najemno namletými ořechy. Naplníme nákypem a ve vodní lázni pečeme při 200 °C cca 30 minut dozlatova.
- 5Hroznové víno otrháme, opláchneme a část oddělíme na dekoraci. Zbytek vložíme do rendlíku a rozmačkáme. Přilijeme víno a zvolna zahříváme. Při teplotě cca 150 °C dusíme cca 25 minut. Teplou směs procedíme přes jemný cedník, z dužiny vymačkáme šťávu. Poté džus znovu zahříváme a necháme zredukovat na polovinu množství. Před podáváním ohřejeme, je-li již studený.
- 6Servírujem tak, že korpus položíme na střed talíře, poklademe měsíčky fíků do tvaru větrníku. Do středu dáme nákyp, doplníme kuličkami vína a kousky sýra a pokapeme hroznovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.