Nákyp z prosa a švestek

90 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
518 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
27 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
2 g
Cukr
23 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Probrané proso opláchneme horkou vodou. Necháme okapat a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme špetkou solí, přilijeme citronovou šťávu a kůru a povaříme 10-15 minut. Přidáme mléko, smetanu a na mírném ohni povaříme ještě 15-20 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
  • 2
    Do vhodné nádoby vložíme žloutky, přisypeme vanilkový a pískový cukr, skořici, hřebíček a utřeme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh, zlehka smícháme se žloutkovou hmotou a vychladlým prosem.
  • 3
    Pečicí formu dobře vymažeme máslem, rozložíme do ní připravenou hmotu. Na povrch naskládáme vypeckované a rozpůlené švestky a posypeme mandlovými lupínky.
  • 4
    Vložíme do nahřáté trouby a při 200stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme ve formě mírně vychladnout. Krájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé talíře.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.