Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem
37 min.
Ingredience
- Na vaření noků
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- Těsto na noky
- 4kusyVejce slepičí
- 3mililitryVoda pitná
- 200gramůMouka polohrubá
- 2špetkyKypřící prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSůl
- Vařený chřest
- 500gramůChřest zelený
- 3litryVoda pitná
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 2lžícePažitka
- 4lžíceSýr Gran Moravia
- 200gramůSýr Lučina - termizovaný
- 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
550 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
32 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
2 g
Cukr
558 mg
Postup přípravy
- 1Zelený chřest omyjeme, odřežeme spodní zdřevnatělé konce 2-3cm, vršky odřežeme a stonky nakrájíme na kousky přibližně 5cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5l vody se solí. Nakrájené stonky vaříme 2 minuty, pak přidáme vršky a vaříme je ještě 1 minutu. Poté je scedíme, necháme okapat, odložíme je do větší mísy, pokapeme rozpuštěným máslem a zakryjeme poklicí. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Do misky si nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr.
- 2Ve druhém větším hrnci přivedeme k varu přibližně 2-3 litry vody se solí. V míse vyšleháme vejce s vlažnou vodou a solí. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme, až vznikne téměř polotuhé těsto. Celý proces vymíchání těsta trvá přibližně 3-4 minuty. Těsto vykrajujeme lžičkou a vhazujeme je do vroucí vody. Noky vaříme při mírnější teplotě přibližně 1-2 minuty. Občas je promícháme, dáváme pozor, aby nám voda nevykypěla a jakmile noky vyplavou, vyjmeme je děrovanou naběračkou a dáme je do mísy ke chřestu. (Toto množství nokú vaříme minimálně na 2 etapy.) K horkým nokům hned přimícháme Lučinu a smetanu. Vše podle chuti dosolíme, opepříme, rozdělíme porce na talíře, každou porci posypeme pažitkou, nastrouhaným sýrem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.