Oblíbené lasagne
140 min.
Ingredience
- Bešamel
- 30gramůMáslo čerstvé
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1litrMléko odtučněné
- 30gramůSýr Parmezán
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Na posypání
- 30gramůSýr Parmezán
- 30gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Na vytření dna zapékací mísy
- Zelenina
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 3lžíceCeler - nať
- 1kusCuketa
- 0,5lžíceOlej olivový extra panenský
- 400gramůHovězí maso mleté
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5špetkaPepř černý mletý
- 150mililitrůVíno červené
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1lžíceProtlak rajčatový sterilovaný
- 3lžíceBazalka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
388 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
16 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs.
- 2Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut.
- 3Troubu si předehřejeme na 180°C.
- 4Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem.
- 5Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách.
- 6Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.