Okurková omáčka
40 min.
Ingredience
- 150gramůCibule
- 80gramůTuk
- 50gramůMáslo čerstvé
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5gramNové koření celé
- 500mililitrůMléko polotučné
- 250gramůOkurky nakládané
- 20gramůSůl
- 30gramůCukr krupice
- 1litrHovězí vývar základní
- 200mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 30mililitrůOcet kvasný lihový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
230 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
16 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
881 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Na části tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme drcené nové koření, přisypeme prosátou mouku a připravíme zásmažku.
- 2Zalijeme ji prochladlým vývarem a částí mléka, rozmícháme, osolíme a provaříme.
- 3Před koncem varu přilijeme zbylé mléko a smetanu, přisladíme, okyselíme převařeným octem a přecedíme.
- 4Okurky oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Podusíme je na zbylém tuku, vložíme i s tukem do omáčky a zamícháme.
- 5Nakonec do omáčky přidáme máslo, dosolíme ji a povaříme.
- 6Okurkovou omáčku připravujeme na vařené hovězí maso nebo na vařená vejce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 7. 6. 2015
Okurková omáčka
Okurkovou omáčku občas vařím, jíšku už rovnou zaleji jak vývarem, tak i mlékem, ke konci přidávám smetanu. Okurky neloupu, můžou se nakrájet, ale já je strouhám na hrubém slzičkovém struhadle. Orestuji je na tuku, pak ještě přidám cukr a nakonec ocet a rovnou vše dávám do omáčky.
Moc hezký recept, podle kterého uvaří i začátečník.😉