Ořechová růže
60 min.
Ingredience
- Náplň mandlová
- 150gramůMandle
- 80gramůCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceLikér mandlový - Amaretto
- 3lžíceSmetana 12% (konzumní)
- Náplň vlašská
- 50gramůBrusinky sušené
- 100gramůOřechy vlašské
- 2lžíceCukr krupice
- 2kusyCukr vanilka
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 1kusVejce slepičí
- 3lžíceRum
- Těsto
- 375gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 20gramůDroždí
- 2gramyCukr krupice
- 75gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 2lžíceMarmeláda višňová
- 0,13litrMléko polotučné
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
392 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
19 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, přisypeme lžičku cukru, špetku soli, vlijeme trochu vlažného mléka a necháme 10 minut kvasit. Pak přidáme zbytek cukru, mléka, máslo, vejce a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo kynout.
- 2Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na dva díly. Z každého dílu vyválíme obdélníky.
- 3V jedné misce smícháme sušené brusinky, mleté vlašské ořechy, cukr, vanilkový cukr, pomerančovou kůru, vejce, rum a umícháme vláčnou hmotu.
- 4V další misce smícháme najemno nasekané mandle, moučkový cukr, vejce, mandlový likér a smetanu.
- 5Každý plát těsta pomažeme jednou nádivkou a těsto zavineme jako roládu. Poté těsto nakrájíme na 4 cm silné plátky.
- 6Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a střídavě do ní klademe roládky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia, dortovou formu vložíme do trouby. Pečeme 30 minut.
- 7Upečený koláč vyjmeme z trouby, ještě horký jej potřeme višňovou marmeládou, necháme ztuhnout, vychladnout a pak podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.