Oříško-mandlové řezy s citronovou polevou
115 min.
Ingredience
- citronová poleva
- 3lžíceVoda pitná
- 3lžíceCitronová šťáva
- 300gramůCukr moučkový
- mandlová směs
- 200gramůVišně
- 2lžíceCukr krupice
- 300gramůMandle
- 100gramůPistácie
- 400gramů Těsto filo
- 200gramůMáslo čerstvé
- 100gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1828 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
112 g
Sacharidy
168 g
Vláknina
16 g
Cukr
91 g
Postup přípravy
- 1K přípravě oříško-mandlových řezů použijeme zakoupené řecké těsto Filo. Nasekané oloupané mandle smícháme s pokrájenými kandovanými višněmi, cukrem a nesolenými pistáciemi. V menším hrnci rozpustíme máslo. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Postupně na sebe navrstvíme 10 plátů těsta, každý plát vždy potřeme máslem.
- 2Mandlovou směs s višněmi rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, rádýlkem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
- 3Připravíme si polevu. Moučkový cukr prosejeme, abychom neměli hrudky. V míse smícháme vodu s citronovou šťávou a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
- 4Citronovou polevu namažeme na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.
- 5Upečené řezy potřeme citronovou polevou, posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy, necháme vychladnout, pak je nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.