Ovocné vánoční koláčky

50 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
683 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
155 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
7 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 110 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny. Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky. Celkem by mělo být asi 14-18 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  • 4
    Omyjeme si sušené ovoce: hrozinky, meruňky, švestky bez pecek, datle, hrušky a na masovém strojku ovoce pomeleme, dáme do mísy a promícháme s meruňkovým džemem (nebo želé). Omyjeme pomeranč a chemicky neošetřený citron. Ovoce osušíme a nastrouháme kůru z obou citrusů a přimícháme ji do ovocné směsi.
  • 5
    Do každé muffiny s těstem dáme 1 lžičku ovocné směsi a do středu položíme 1 loupanou mandli.
  • 6
    Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  • 7
    Upečené koláčky necháme vychladnout, poté je opatrně vyjmeme, posypeme ochuceným práškovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.