Ovocný dort s ořechy
75 min.
Ingredience
- Dohotovení
- 50gramůKompot jahodový
- 50gramůHroznové víno
- 50gramůMandarinky
- 50gramůBroskve
- 70gramůOřechy vlašské
- Na krém
- 3decilitryMléko polotučné
- 60gramůCukr krupice
- 40gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 100gramůMáslo čerstvé
- Na těsto
- 20gramůCukr vanilka
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 60gramůCukr krupice
- 2lžičkyPomerančová kůra
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 30gramůMouka pšeničná hrubá
- 650gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
604 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
28 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
3 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme 30 g másla vysypeme hrubou moukou. Máslo v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě.
- 2Do kastrůlku vlijeme mléko, cukr, pudinkový prášek, vanilkový cukr. Za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí pudinku. Ihned stáhneme z ohně, stálým mícháním necháme vychladnout. Pudink rozšleháme šlehačem, přimícháme na kousky nakrájené změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Z krému odebereme 4 lžíce krému, necháme zatím stranou. Ostatním krémem potřeme korpus ve formě.
- 3Kompotové ovoce přelijeme přes cedník, necháme okapat a podle vlastní fantazie nakrájíme. Potom střídavě naaranžujeme jahody, hroznové víno, mandarinky a broskve. Povrch přelijeme dortovým želé a vrátíme zpátky do lednice ztuhnout.
- 4Nakonec sundáme plechové strany dortové formy. Okraje dortu potřeme krémem a ozdobíme pomletými ořechy. Potom dort krájíme na úhledné porce, které servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.