Ovocný koláč s višněmi

75 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1234 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
51 g
Sacharidy
121 g
Vláknina
3 g
Cukr
56 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ovoce - zralé višně omyjeme, vypeckujeme a smícháme se 170 g krupicového cukru a 2 lžícemi Maizeny.
  • 2
    Připravíme těsto: do větší mísy dáme 280 g hladké mouky se špetkou soli. Změklé máslo (celkem 230 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) minerální vody.
  • 3
    Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Na vále z těsta vyválíme 2 válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto v chladničce vydrží i 3 dny.)
  • 4
    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Polovinu těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
  • 5
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny těsta zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme.
  • 6
    Rozložíme na něj připravené višně.
  • 7
    Druhou polovinu těsta rozválíme na menší asi o 2 cm menší placku. Rádýlkem placku nakrájíme na pruhy široké přibližně 2 cm. Z pruhů vytvoříme na povrch višní mřížku.
  • 8
    Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme 20 minut, pak koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě přibližně dalších 20 minut. Koláč bude upečený, až získá krásnou zlatou barvu.
  • 9
    Koláč trošku posypeme práškovým cukrem a rozkrájíme. Podáváme ho teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.