Pajšl po česku
115 min.
Ingredience
- Jíška
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 150gramůMáslo čerstvé
- Na dochucení
- 3,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2decilitrySmetana 16% (pochoutková)
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2lžičkyCukr krupice
- Vařené vnitřnosti
- 600gramůVepřové plíce
- 300gramůVepřový jazyk
- 300gramůVepřové srdce
- 300gramůJátra vepřová
- 4litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 5kusůNové koření celé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1248 kcal
Bílkoviny
69 g
Tuky
92 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu.
- 2Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka.
- 3Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky.
- 4Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem.
- 5Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
po 22. 8. 2016
Pajšl po česku
skúsim ho,ten múj manžel ho miluje a co čtu,tak bude supr
Anonymní uživatel
čt 15. 9. 2016
Pajšl po česku
pajšl po čeku byl výborný,nezbila ani lžička😍