Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem
120 min.
Ingredience
- 1kilogramChřest zelený
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1gramCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 80gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2kusyVejce slepičí
- 200mililitrůMléko polotučné
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 1lžícePažitka
- 200gramůLosos uzený
- 3lžíceOlej stolní
- Pomerančový přeliv
- 1kusPomeranče
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaPepř bílý
- 1špetkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
610 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
39 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
2 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce.
- 2Nejprve uvaříme dřevnaté konce výhonků chřestu v osolené vroucí vodě se lžičkou másla a lžičkou cukru. Vařené zbytky z chřestu vyndáme a ve vzniklém vývaru uvaříme očištěný, na kousky nakrájený chřest, který necháme po uvaření okapat. Než se chřest uvaří, připravíme si těsto na palačinky, a to tak, že v rendlíku rozpustíme máslo, které necháme mírně vychladnout. Rozšlehané žloutky rozmícháme v mléce a vmícháme je do mouky, nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo a ochutíme ho špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně sekanou pažitkou. Hotové těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout. Na hotové palačinky rozdělíme plátky lososa, svineme je, a uchováváme je v teple do podávání. Před podáváním palačinky nakrájíme na špalíčky.
- 3Podáváme tak, že na prohřáté talíře naanžujeme chřest, přelijeme ho horkou omáčkou a okolo přelitého chřestu urovnáme teplé špalíčky palačinek s lososem. Podáváme horké.
- 4Pomerančový přeliv připravíme tak, že pomeranč důkladně omyjeme, speciální škrabkou ho oškrábeme. Část nastrouhané kůry odložíme na konečnou ozdobu. Zbývající nastrouhanou kůru dáme do misky, přilijeme k ní vylisovanou šťávu z pomeranče, smetanu, žloutky a víno a vše vymícháme dohladka. Směs ochutíme solí a pepřem, cukrem a mícháme nad plamenem ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.