Pampelišková polévka od prababičky
45 min.
Ingredience
- 400gramůKořen pampeliška
- 2lžičkySůl
- 1litrVoda pitná
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceSádlo škvařené
- 3lžíceMouka polohrubá
- 5kusůPampeliškové listy
- Vaječný svítek s bylinkami [27627]
- 3lžíceMouka polohrubá
- 2lžíceOlej olivový
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- 2špetkySůl
- 3kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
256 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
19 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
163 mg
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Na jaře (březen, duben) vyryjeme pampeliškové kořeny a natrháme srdíčka z pampelišek (květy nejsou rozkvetlé). Očistíme je, omyjeme, kořeny nakrájíme na tenká kolečka a pampelišková srdíčka s lístky pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji nakrájíme.
- 2V hrnci rozpustíme máslo se sádlem a kořeny krátce osmažíme, posypeme je moukou, promícháme a smažíme dozlatova (nesmí být připálené).
- 3Přilijeme 1 litr vody, kterou přivedeme k varu, ztlumíme teplotu, přidáme pokrájená srdíčka s lístky a pomalu vaříme 15 minut. Dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme se svítkem.
- 4Vaječný svítek s bylinkami [27627]:
- 5Ze třech vajec po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.
- 6Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.
- 7Ve větší pánvi rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.
- 8Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.