Paštika z kachny
175 min.
Ingredience
- Na fáš
- 1kusJátra kachní
- 250gramůVepřový bok
- 4centilitryVíno portské
- 3lžícePomerančová šťáva
- 50gramůTymián čerstvý
- 30gramůRozinky tmavé
- 2centilitryLikér pomerančový
- 2lžíceOlej rostlinný
- 1kusBobkový list
- 8kusůPepř černý celý
- 1kusCibule
- 4centilitryMartell cognac
- 1litrVoda pitná
- 250mililitrůVíno červené
- 1špetkaSůl
- 250gramůSádlo syrové
- 1kusPomeranče
- 2kusyVejce slepičí
- 60gramůPistácie
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 4kusyŽelatina
- 2špetkyPepř černý mletý
- 20gramůMáslo čerstvé
- 4kilogramyKachna mražená
- Na těsto
- 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1mililitrVoda pitná
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
945 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
79 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Kachnu vykostíme, odstraníme kůži. Prsa oddělíme od kosti. Kachní maso pokrájíme na drobné kousky.
- 2Z hladké mouky, másla, vody a špetky soli připravíme v misce těsto, které odložíme stranou do chladna.
- 3Vepřový bůček nakrájíme na malé kousky, taktéž na kousky velikosti sousta pokrájíme kachní játra. Maso z kachny a vepřový bůček vložíme do misky. Kachní játra dáme do zvláštní misky. Z portského vína, pomerančové šťávy, pepře a lžičky tymiánu připravíme marinádu. Tou přelijeme masovou směs z kachny a bůčku i játra.
- 4Do pomerančového likéru vložíme rozinky.
- 5Odkrojky z kachního masa nasekáme nadrobno, vhodíme na olej do kastrolu a zprudka opečeme. Přidáme bobkový list, celý pepř. Cibuli nasekáme nadrobno a přihodíme ji také. Vlijeme na maso vodu, koňak a červené víno. Lehce posolíme, zakryjeme pokličkou a přikryté 30 minut vaříme.
- 6Marinované maso vložíme do mixéru, přidáme k němu větší část syrového sádla, nadrobno nasekanou kůru z jednoho pomeranče, pepř a vejce. Rozmixujeme. Pak přidáme ještě v likéru namočené rozinky a pistácie. Naložená játra zprudka opečeme na pánvi na 10 g másla.
- 7Formu na chlebíček vyložíme plátem připraveného odleželého těsta. Polovinu fáše vložíme do formy vyložené těstem. Opečená játra rozkrájíme, obalíme ve zbytku sádla a položíme na fáš do formy. Zakryjeme zbytkem fáše. Pak navrch položíme plát těsta a potřeme ušlehaným žloutkem. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Do trouby vložíme formu naplněnou paštikou a pečeme 15 minut. Potom ztlumíme troubu na 180 °C a pečeme ještě 40 minut.
- 8Přes síto přecedíme vývar vzniklý při vaření kachních odkrojků a přivedeme k varu. Odpaříme na 250 ml. Přidáme do něj plátky želatiny a necháme rozpustit. Do plátu těsta zakrývajícího paštiku vlijeme želatinu a necháme ztuhnout. Potom paštiku krájíme na plátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.