Pastitzio
80 min.
Ingredience
- 500gramůTěstoviny penne
- 3litryVoda pitná
- 1kilogramHovězí maso mleté
- 1kusCibule
- 400gramůRajčata
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 30gramůCukr krupice
- 50gramůProtlak rajčatový
- Omáčka
- 1litrMléko plnotučné
- 40gramůMáslo čerstvé
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4kusyVejce slepičí
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 200gramůSýr Parmezán
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
958 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
33 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
4 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Když je voda vařící, ponoříme do ní těstoviny a uvaříme doměkka. Potom je scedíme, opláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Rajčata nastrouháme na silnějším struhadle do misky.
- 2Ve větší pánvi rozpálíme olej, osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, které vidličkou dobře promícháme, aby se při smažení nespojilo. Vmícháme připravená rajčata, rajčatový protlak, nastrouhaný muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme cukrem. Všechny suroviny zalijeme vodou a na mírném ohni, za občasného míchání a pod poklici vaříme přibližně 20 minut. Směs musí po vaření zůstat hustá a nemůže obsahovat vodu. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
- 3Bešamelová omáčka: V hrnci zahřejeme máslo, přisypeme mouku a stálým mícháním smažíme přibližně 4 minuty. Opět za stálého míchání přilijeme mléko, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky a vše přivedeme k varu. Omáčku vaříme dále na mírném ohni až do zahoustnutí. Hustou omáčku stáhneme z ohně, vmícháme čtyři žloutky, dobře promícháme. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme jemně nastrouhaný muškátový oříšek a zase dobře promícháme.
- 4Připravenou masovou směs smícháme s okapanými těstovinami. Směs rozložíme na olejem vymazaný plech. Zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem. Naplněný plech vložíme do trouby, kde pečeme pokrm přibližně 50 minut.
- 5Hotové pastitzio vytáhneme z trouby, přikryté necháme 10 minut odpočinout a potom nakrájíme na porce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.