Pečená husa plněná zelím

205 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1287 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
115 g
Sacharidy
4 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Husu na pečení si připravíme den předem.
  • 2
    Husu pečlivě očistíme, je-li husa velmi sádelnatá, vyjmeme zbytečné sádlo a vyškvaříme ho zvlášť. Můžeme ho částečně použít při maštění přílohy či při dušení zelí.
  • 3
    Husu osolíme a okmínujeme i uvnitř a plníme zelnou nádivkou, kterou připravíme smícháním scezeného pokrájeného zelí s kostičkami klobásy. Břicho uzavřeme jehlami.
  • 4
    Na dno pekáče dáme do hvězdy špejle, na ně položíme husu břichem dolů, přidáme trochu nakrájeného husího sádla, podlijeme a v troubě na mírnějším plameni dusíme pod víkem pekáče. Během pečení husu poléváme výpekem, tučná místa na huse propichujeme vidlicí. Vypečené sádlo opatrně sbíráme naběračkou (abychom se zbavili případné vody, v rendlíku sádlo škvaříme).
  • 5
    Když se začne husa zbarvovat, obrátíme ji a pečeme bez víka. Opět poléváme výpekem, propichujeme sádelnatá místa a sbíráme přebytečné sádlo.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.