Pečená krůta s mandlovou nádivkou
215 min.
Ingredience
- 100gramůMandle
- 0,5litrVoda pitná
- 1kusVeka
- 200mililitrůMléko polotučné
- 0,5lžičkaMuškátový květ
- 5kusůVejce slepičí
- 2lžíceSůl
- 200gramůMáslo čerstvé
- 1kusKrůta
- 200gramůSádlo škvařené
- 1lžičkaSolamyl
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
393 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
37 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
1 g
Cukr
510 mg
Postup přípravy
- 1Mandle nasypeme do 1/4 l vroucí vody, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na nudličky.
- 2Z veky ostrouháme kůrku, nakrájíme na kostičky, které zvlhčíme mlékem. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků ušleháme s 1 špetkou soli tuhý sníh. Rozpustíme 100 g másla, které utřeme se žloutky do pěny. Přidáme sůl, muškátový květ, mandle, nakrájenou veku, vše promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.
- 3Krůtu (cca 4 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, pak převážeme a stáhneme, aby se kraje krůty nevysušily. Osolíme, vložíme do pekáče, přelijeme sádlem a ve středně vyhřáté troubě pečeme bez podlévání vodou 2,5-3 hodiny doměkka.
- 4Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, sádlo slijeme do hrnku, do šťávy přilijeme 200 ml vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
- 5Z krůty odstraníme nitě a nasekáme ji na porce, které položíme na talíř, podlijeme šťávou, obložíme nádivkou a přelijeme přeškvařeným máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.