Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury
50 min.
Ingredience
- 200gramůRýže Arborio
- 500mililitrůVývar drůbeží
- 200gramůTopinambury
- 100mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 25gramůSýr Parmezán
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 8kusůHřebenatka
- 50gramůCukr krupice
- 50mililitrůOcet Sherry
- 8lžicOlej olivový
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
839 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
42 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
4 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Do kastrolu na 4 lžíce rozehřátého olivového oleje nasypeme rýži a mícháme ji 2-3 minuty, až se olej do rýže vstřebá. Za stálého míchání postupně do rýže přiléváme drůbeží vývar a vaříme 25-30 minut, dokud všechen vývar nespotřebujeme a rýže nezměkne.
- 2Mezitím nakrájíme na plátky umyté topinambury (neloupeme je), které opékáme na polovině másla, dokud nezměknou. K topinamburům přidáme smetanu a za občasného míchání vaříme, dokud se její objem nesníží o polovinu. Dáváme pozor, aby se smetana nepřichytila ke dnu.
- 3Topinambury rozmixujeme a vmícháme spolu se zbývající polovinou másla a nastrouhaným parmezánem do rýže. Podle chuti osolíme a opepříme.
- 4Velké hřebenatky rozkrájíme každou na 3 kusy a opékáme je na druhé polovině olivového oleje minutu z každé strany. Když jsou středně propečené, položíme je na rizoto.
- 5Do pánve se silným dnem nasypeme cukr. Ten opatrně zahříváme, dokud nevznikne zlatý karamel. Vmícháme do něho sherry ocet a svaříme na hustý sirup, kterým rizoto před podáváním pokapeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.