Pečené masové taštičky
90 min.
Ingredience
- Na náplň
- 2kusyCibule
- 150gramůVepřová kýta
- 1lžícePetržel nať sušená
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 2lžíceVoda pitná
- 2lžíceSmetana kysaná
- 1,5lžičkyMajoránka
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaSůl
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- Na potření
- Na těsto
- 120gramůMáslo čerstvé
- 42gramůDroždí
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 2mililitryVoda pitná
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 550gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
611 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
26 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Dva plechy vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- 2Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a cukr. Máslo necháme na mírném plameni rozehřát.
- 3Do mísy prosejeme 500 g mouky, přidáme sůl, vlažné máslo, rozšlehané vejce a rozpuštěné droždí. Hnětačem zpracujeme těsto, které se lepí.
- 4Vál posypeme zbylou moukou, na něj vyklopíme těsto a zhruba 8 – 10 minut ho zpracováváme, dokud se lepí. Poté ho přeložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout.
- 5V mezičase si připravíme náplň. Oloupanou cibuli, maso a petrželovou nať nakrájíme na drobno.
- 6Cibuli osmažíme na oleji do sklovata, přimícháme maso a za stálého míchání osmažíme. Usmažené maso stáhneme z plotny, přimícháme zbylé suroviny a necháme vychladnout.
- 7Vykynuté těsto na válu rozválíme na placku silnou asi 1 cm (je-li třeba, podsypeme troškou hladké mouky). Z placky vykrajujeme 8 cm v průměru kolečka. Do středu každého kolečka dáme část směsi, okraje koleček potřeme rozšlehaným bílkem, rozpůlíme a okraje přitiskneme, čímž vytvoříme půlměsíc.
- 8Taštičky potřeme rozšlehaným žloutkem, položíme na plechy a necháme asi 10 minut dokynout. Poté pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut do zlatova. Taštičky podáváme teplé, chutné jsou ale i studené.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.