Pečený bůček s omáčkou z jablek

300 min.
Evropa
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
3929 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
406 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
7 g
Cukr
26 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat.
  • 2
    Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  • 3
    Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut.
  • 4
    V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme.
  • 5
    Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.