Pečený bůček s omáčkou z jablek
300 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyVepřový bok
- 5kusůBobkový list
- 3kusyNové koření celé
- 5kusůPepř černý celý
- 1kusSkořice celá
- 2kusyBadyán
- 0,5lžičkaSůl
- 1,2kilogramySádlo škvařené
- 0,5lžíceTymián čerstvý
- Na omáčku
- 500gramůJablka
- 1kusCibule
- 2lžičkyMajoránka
- 30gramůCukr krupice
- 280mililitrůVoda pitná
- 50gramůMed včelí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3929 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
406 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
7 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat.
- 2Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno.
- 3Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut.
- 4V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme.
- 5Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.