Pikantní cibulový koláč obrácený
120 min.
Ingredience
- Koláč
- 2lžíceCukr krystal
- 500gramůCibule
- 3lžíceOcet vinný červený
- 2lžíceTymián čerstvý
- 2gramySůl
- 2gramyPepř černý mletý
- 250gramůListové těsto
- 50gramůMáslo čerstvé
- Příprava
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
447 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
28 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
4 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Příprava: Na rozválení těsta si odložíme asi 4 lžíce hladké mouky.
- 2Troubu připravíme k rozehřátí na 180°C.
- 3Koláč: Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, tymián nasekáme nadrobno. V litinové pánvi, která je vhodná pro pečení v troubě, rozmícháme na mírném ohni máslo s cukrem. Do rozehřátého másla vhodíme nakrájenou cibuli a tu opékáme asi 10 minut do změknutí. Opečenou cibuli na másle okořeníme nasekaným tymiánem,
- 4vinným octem, solí a pepřem. Okořeněnou cibuli opékáme za stálého míchání do té doby, dokud se tekutina z vinného octa neodpaří a všechna nakrájená cibule není obalena tymiánem a máslem. Potom pánev s připravenou náplní odstavíme z ohně a připravíme těsto.
- 5Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu, který by měl být o něco větší než plocha dna litinové pánve, ve které budeme koláč péct. Vyváleným plátem těsta zakryjeme připravenou cibulovou náplň v pánvi tak, že okraje těsta utěsníme ke kruhovému okraji pánve, aby byla zeleninová náplň zcela přikrytá. Takto připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Hotový koláč necháme asi 10 minut vychladnout. Koláč na pánvi, z poloviny vychladlý, přikryjeme servírovacím talířem a opatrně ho obrátíme, takže koláč budeme moci standartně servírovat, jako všechy ostatní koláče - náplní navrch s těstovou základnou vespod. Takto obrácený koláč servírujeme ještě teplý, rozkrájený na klínky. Tento pikantní, zeleninový koláč podáváme jako svačinu, nebo jako slané pohoštění návštěvám k vínu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.