Pikantní kukuřičný chléb s kvasem
95 min.
Ingredience
- 100gramůMouka pšeničná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 500mililitrůVoda pitná
- 200gramůMouka kukuřičná
- 200gramůMouka špaldová celozrnná
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaPaprika mletá pálivá
- 0,5lžičkaTymián sušený
- 0,5lžičkaOregano sušené
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaMed včelí
- 10gramůDroždí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
195 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
1 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
2 g
Cukr
992 mg
Postup přípravy
- 1Příprava tohoto chleba je časově náročnější, ale výsledkem je vynikající chléb s jedinečnou chutí.
- 2Pro upečení musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 100 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2 decilitry vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 3S uzrálým kvasem můžeme začít s přípravou těsta.
- 4Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě vychladnout.
- 5K prochladlému kukuřičnému těstu přidáme žitný kvas, přisypeme 200 gramů celozrnné špaldové mouky a přidáme papriku, tymián a dobromysl. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
- 6Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 7V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
- 8Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.