Pikantní makový dort s citrónovou polevou
80 min.
Ingredience
- Citrónový krém
- 175gramůMléko plnotučné
- 1kusVanilkový lusk
- 50decilitrůVoda pitná
- 3plátkyŽelatina bílá plátky
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 50mililitrůCitrónová šťáva
- 2lžíceCitrónová kůra
- 40gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůCukr moučkový
- Na ozdobu
- Na vytření formy
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka polohrubá
- Sirup citrónový
- 50mililitrůVoda pitná
- 50mililitrůCitrónová šťáva
- 3lžíceCukr moučka
- Těsto
- 3gramyCukr moučka
- 9gramůMák - semena
- 1špetkaSůl
- 1,5gramyMáslo čerstvé
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 175mililitrůMléko plnotučné
- 1kusCitrony
- 185gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžíceKypřící prášek do pečiva
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
375 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
20 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
3 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si nejdříve citrónový krém: z omytých a osušených citrónů nastrouháme do misky kůru a štávu vymačkáme do skleničky. 3 plátky želatiny namočíme do vody.
- 2V míse ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně do pěny zašleháme Maizenu (kukuřičný škrob). Do hrnce nalijeme mléko. Vezmeme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozkrojíme a semínka seškrábneme do mléka, které přivedeme k varu. Horké mléko budeme pomalu přidávat do vaječné pěny. Krém musíme stále míchat, aby se nesrazil. Poté krém vrátíme do hrnce a znovu, za stálého míchání, pomalu vaříme do zhoustnutí (minimálně 10 minut). Těsně před koncem vaření do krému přimícháme citrónovou kůru a šťávu. Hrnec s krémem odstavíme z plotny, přimícháme namočenou želatinu a mícháme do doby, až se celkem rozpustí. Krém necháme vychladnout.
- 3Troubu si předehřejeme na 180°C. Omytý a osušený citrón jemně nastrouháme a šťávu vymačkáme. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- 4Na koláč si připravíme mísu, do ní prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli, moučkovým cukrem a mák. Suchou směs dobře promícháme. Vyšleháme si bílky. Do druhé mísy nalijeme mléko a zamícháme do něj vyšlehané tuhé bílky. Pak mléčnou směs přimícháme do sypké směsi, ještě do ní důkladně zamícháme citrónovou šťávu s citrónovou kůrou a rozpuštěné máslo. Těsto nalejeme do formy a dáme péct na 20 minut.
- 5Mezitím si připravíme sirup: v kastrólku si přivedeme k varu vodu, do ní nasypeme moučkový cukr a přidáme citrónovou šťávu. Vaříme jen pár sekund, pak kastrólek se sirupem odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- 6Nakonec omyjeme a očistíme jahody a kiwi oloupeme. Ovoce nakrájíme na plátky, které použijeme na ozdobu.
- 7Upečený vychladlý korpus potřeme sirupem, korpus ve formě ozdobíme ovocem a přelejeme krémem. Dort dáme do lednice ztuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.