Pivní jablečný koláč s vlašskými ořechy

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
549 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
32 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
3 g
Cukr
36 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do kastrolu nalijeme pivo, přidáme melasu a med, minutu povaříme. Sundáme ze sporáku a přidáme jedlou sodu.
  • 2
    Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na měsíčky a zakápneme limetkovou šťávou.
  • 3
    V pánvi rozpálíme máslo, přidáme cukr, promícháme, přidáme badyán a necháme zkaramelizovat. Když směs začne zlátnout, přidáme jablka, vlašské ořechy a na mírném ohni necháme 10 minut probublávat.
  • 4
    V míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, přidáme kypřící prášek do pečiva, mletý hřebíček, muškátový oříšek a špetku soli.
  • 5
    Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. V míse ušleháme vejce s cukrem, přimícháme olej, pivo s melasou a medem a postupně přimícháváme mouku a strouhaný zázvor. Vše důkladně promícháme.
  • 6
    Zapékací formu vymažeme máslem a na dno naskládáme zkaramelizovaná jablka, vše zalijeme těstem. Vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut.
  • 7
    Po upečení necháme koláč vychladnout, pak ho vyklopíme na tác a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.