Pivní jablečný koláč s vlašskými ořechy
80 min.
Ingredience
- Karamelizovaná jablka
- 4kusyJablka
- 2lžíceLimetková šťáva
- 75gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr třtinový
- 1špetkaBadyán
- 250mililitrůPivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 2lžíceMelasa
- 4lžíceMed včelí
- 140gramůMouka polohrubá
- 130gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSkořice mletá
- 3kusyVejce slepičí
- 100gramůCukr třtinový
- 10gramůZázvor celý
- 170mililitrůOlej slunečnicový
- 0,25lžičkaHřebíček mletý
- 0,25lžičkaMuškátový oříšek
- 100gramůOřechy vlašské
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
549 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
32 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
3 g
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1Do kastrolu nalijeme pivo, přidáme melasu a med, minutu povaříme. Sundáme ze sporáku a přidáme jedlou sodu.
- 2Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na měsíčky a zakápneme limetkovou šťávou.
- 3V pánvi rozpálíme máslo, přidáme cukr, promícháme, přidáme badyán a necháme zkaramelizovat. Když směs začne zlátnout, přidáme jablka, vlašské ořechy a na mírném ohni necháme 10 minut probublávat.
- 4V míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, přidáme kypřící prášek do pečiva, mletý hřebíček, muškátový oříšek a špetku soli.
- 5Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. V míse ušleháme vejce s cukrem, přimícháme olej, pivo s melasou a medem a postupně přimícháváme mouku a strouhaný zázvor. Vše důkladně promícháme.
- 6Zapékací formu vymažeme máslem a na dno naskládáme zkaramelizovaná jablka, vše zalijeme těstem. Vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut.
- 7Po upečení necháme koláč vychladnout, pak ho vyklopíme na tác a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.