Pivní pečivo
35 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 30gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 1decilitrPivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 1,5lžičkySůl
- 2,5decilitryPivo světlé 10% 3,9% obj.
- 0,5decilitrVoda pitná
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 300gramůMouka pšeničná polohrubá voženílkova
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- Na ozdobení
- 2lžíceMák mletý
- 2lžíceSezam - semena
- 1lžíceSůl hrubozrnná
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
248 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
3 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
2 g
Cukr
604 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného tmavého piva. Když kvásek nakyne, přidáme k mouce sůl, žloutky, 2,5 dl vlažného světlého piva a vlahou rozpuštěnou Heru. Směs promícháme, poté těsto dobře zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále znovu zlehka zpracujeme, vyválíme na váleček o průměru přibližně 5 - 6 cm. Z něj nakrájíme dílky přibližně 2 až 3 cm silné, následně vyválíme tyčky silné asi 1 - 1,5 cm. Z poloviny tyček vytvoříme preclíky. Tyčky i preclíky klademe na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme vodou, 1/3 posypeme mákem, 1/3 sezamem a 1/3 hrubou solí.
- 2Pečivo pečeme v předehřáté troubě při 175°C - 180°C asi 15 minut do zlatova. Preclíky a tyčky podáváme vychladlé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.