Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou
150 min.
Ingredience
- Placky
- 130gramůMouka kukuřičná
- 200gramůMouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
- 340gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaDroždí
- 2lžíceChlebový kvásek
- 1špetkaSůl
- 6lžicOlej olivový
- Směs koření berbere
- 5kusůChilli paprička sušená
- 2lžičkySůl mořská
- 3lžičkyGaram masala
- 1lžičkaZázvor mletý
- Zelenina s čočkovou omáčkou
- 500gramůKapusta hlávková
- 1špetkaSůl
- 8stroužkůČesnek
- 4kusyChilli paprička
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 6lžicŠrot ječný
- 800gramůBrambory sladké (Batáty)
- 4kusyMrkev kořen
- 2kusyCeler řapíkatý
- 4kusyCibule červená
- 650mililitrůVývar zeleninový
- 1lžičkaKurkuma
- 100gramůČočka červená
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1318 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
37 g
Sacharidy
218 g
Vláknina
30 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Těsto na placky připravíme nejlépe den předem. Smícháme ve velké míse všechny druhy mouky, přidáme 1l teplé vody, droždí, kvásek a lžičku soli. Promícháme a nezakryté necháme na teplém místě kynout 12-14h.
- 2Teflonovou pánev s poklicí vymažeme olejem. Těsto opatrně promícháme, nabereme vždy vrchovatou lžíci a na pánvi rozložíme na tenkou placku. Na silném ohni smažíme jen z jedné strany 5-7min pod pokličkou. Hotové placky vyjmeme, rozložíme na tác a zakryjeme utěrkou. Takto necháme vychladnout.
- 3Sušené chilli papričky do směsi koření osmahneme nasucho na pánvi. Společně se solí rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme garam masalu a zázvor a znovu rozdrtíme.
- 4Kapustu opláchneme a spaříme cca 5min ve vroucí vodě. Scedíme a necháme okapat. Poté ji umeleme mlýnkem na maso. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Chilli papřičky očístíme, odstraníme semínka a najemno posekáme. V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmahneme na něm po 1 lžíci česneku a chilli, přidáme kapustu. Přilijeme trochu vody a vmícháme trochu připravené směsi koření. Zakryté dusíme na mírném ohni cca 1h.
- 5Ječný šrot propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Oloupeme mrkev a sladké brambory a nakrájíme na plátky. Omyjeme a očistíme celer a nadrobno pokrájíme. Oloupanou cibuli rovněž nakrájíme.
- 6Rozpálíme 2 lžíce másla a orestujeme na něm cca 5min cibuli, 2lžíce česneku a 2lžíce chilli. Přidáme celer, brambory a mrkev. Přisypeme šrot, zalijeme 300ml vývaru. Ochutíme směsi koření berbere, kurkumou, osolíme a zakryté zvolna dusíme 30min.
- 7Čočku propláchneme a na cedníku necháme okapat. Rozehřejeme zbytek másla a osmahneme na něm dozlatova zbylý česnek. Přidáme čočku, protlak, zbytek chilli, přilijeme zbylý vývar, dochutíme kořenící směsí, zakryjeme pokličkou a dusíme cca 20min doměkka.
- 8Na velkou mísu rozložíme vychladlé placky, na ně navrstvíme kapustu, zeleninu s ječmenem, doplníme čočkovou omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.