Platýs se stročkovou omáčkou
50 min.

Ingredience
- 2kusyŠalotka
- 100mililitrůVývar rybí
- 250mililitrůVíno bílé
- 6mililitrůPepř černý celý
- 3mililitrySůl
- 1kusBylinky čerstvé - svazek
- 800gramůPlatýz - filety
- 3mililitryOcet vinný
- 5kusůCibulka jarní
- 300gramůHouby stročky
- 2kusyRajčata
- 100gramůZakysaná smetana
- 5mililitrůPepř bílý
- 1kusVejce slepičí
- 40gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
484 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
17 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Šalotku oloupeme, rozkrojíme napůl, přidáme ji do rybího vývaru, zalijeme vínem, opepříme, vývar přivedeme k varu. Bylinky opláchneme a osušíme. Polovinu nasekáme na jemno, druhou část dáme bokem.
- 2Nasekané bylinky nasypeme do vývaru a směs povaříme cca 20 minut. Rybí filety opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, přidáme špetku soli a potřeme je octem. Dáme na 10 minut odpočinout.
- 3Jarní cibulky řádně omyjeme a nasekáme na drobná kolčka, houby řádně očistíme a pokrájíme na tenké plátky. Zbytek bylinné směsi rozkrájíme na jemno. Rajčata zalijeme vařící vodou, po 2 minutách oloupeme slupku a zbavíme je jadérek. Dužninu krájíme na drobné kostičky.
- 4Filety umístíme do cedníku, povaříme cca 5 minut v páře nad vývarem, poté maso odložíme bokem. Vývar scedíme a při vysoké teplotě zredukujeme na polovinu.
- 5Jarní cibulky osmahneme na másle až nezesklovatí, na nich následně podusíme houby, dokud nepustí veškerou vodu. Zalijeme zakysanou smetanou a povaříme na mírném ohni asi 2 minuty.
- 6Houby smícháme s rybím vývarem, řádně zamícháme, přidáme sůl i pepř podle chuti, směs zahustíme žloutkem. Filety vložíme do misek, zalijeme omáčkou a dochutíme bylinkami. Podáváme s nakrájenými rajčaty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.