Platýz a omáčka z pomeranče
75 min.
Ingredience
- 5lžicVoda pitná
- 2lžičkyMaizena - kukuřičný škrob
- 1kilogramPlatýz celý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 1kusŠalotka
- 1lžíceEstragon
- 2lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 0,75litrVývar rybí
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžícePomerančová šťáva
- 0,5lžícePomerančová kůra
- 0,5litrVíno bílé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
560 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
48 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
274 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Rozehřejeme troubu na 200°C. Připravíme si zapékací misku stejné velikosti jako připravovaná ryba a nalijeme do ní 5 lžic vody. Očištěného a vykuchaného celého platýze nařízneme, osolíme, opepříme, položíme do zapékací misky a poklademe kousky másla (2 polévkové lžíce). Pečeme 30 minut, ryba musí být propečená, ale musí zůstat vcelku. Pak z ryby připravíme filety asi takto - maso odřízneme po celé délce ryby těsně u páteře a odstraníme kůži, odřezané maso rozpůlíme a tím získáme 2 filety, které podáváme s omáčkou z pomeranče.
- 2Pomerančová omáčka se připravuje ze 2 lžic rozpuštěného másla, na kterém 5 minut smažíme nadrobno nasekanou šalotku s nastrouhanou kůrou z velkého pomeranče, přidáme suché bílé víno, rybí vývar, 1 snítku estragonu a po přivedení k varu necháme vše povařit ještě 10 minut.
- 3Přecedíme co čistého kastrůlku, přilijeme smíchanou pomerančovou a citronovou šťávu s kukuřičným škrobem a na mírném ohni povaříme 2 - 3 minuty, omáčka by měla trochu zhoustnout. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu, nasekaný zbylý čerstvý estragon, sůl a pepř. Hotovou omáčkou polijeme připravenou rybu a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.