Pochoutkový makový chléb z domácí pekárny
75 min.
Ingredience
- 6decilitrůVoda pitná
- 350gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 200gramůMouka pšeničná celozrnná
- 100gramůMák - semena
- 20gramůSlunečnice - semena
- 20gramůSezam - semena
- 30gramůRozinky tmavé
- 1lžičkaSůl
- 10gramůDroždí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
452 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
5 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
21 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 decilitru vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2Alespoň tři hodiny před přípravou těsta namočníme do studené vody nemletá semínka máku, slunečnice i sezamu. Až dáme pečící formu se surovinami do pekárny, semínka slijeme přes síto a necháme okapat.
- 3S uzrálým kvasem a namočenými semínky můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.
- 4Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 3,5 decilitru vody a přidáme 50 gramů uzrálého kvasu. Přisypeme 200 gramů pšeničnou a 200 gramů žitné celozrnné mouky, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
- 5Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.
- 6Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 7Okapaná semínka poprášíme moukou a smícháme s rozinkami. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, přisypeme směs semínek a rozinek. Pokud přístoj zvukovým znamením vybavený není, suroviny přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání.
- 8Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb je dobré nechat opravdu několik hodin tzv. zaležet.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.