Polentový dort s mandlemi a ostružinami
80 min.
Ingredience
- 285mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 4lžíceSolamyl - bramborový škrob
- 200gramůCukr třtinový
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 75gramůPolenta
- 3kusyCitrony
- 350gramůOstružiny
- 4lžíceCukr moučkový
- 150gramůMouka pšeničná hladká
- 1kusPomeranče
- 75gramůMandle plátky
- 200gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
897 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
55 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
7 g
Cukr
46 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem.
- 2Máslo s třtinovým cukrem utřeme do světlého krému. Potom postupně přimícháváme rozšlehaná vejce, mouku, sůl, kypřicí prášek, polentu, citronovou šťávu z 1 citronu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů.
- 3Těsto přemístíme do formy a pečeme 25 minut. Necháme 20 minut chladnout na mřížce, poté nožem odlepíme okraje korpusu od formy, vyklopíme a necháme hodinu chladnout. Korpus podélně rozřízneme.
- 4Na prudkém ohni vaříme ostružiny se 3 lžícemi vody, dokud se nerozmělní. Propasírujeme přes síto do kastrůlku a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. Kukuřičný škrob smícháme se 2 lžícemi vody. Přimícháme do ostružinové směsi a cca 2 min povaříme do zhoustnutí. Náplň necháme vychladnout.
- 5Smetanu ušleháme dotuha se zbytkem cukru. Vmícháme nastrouhanou kůru z poloviny citronu a poloviny pomeranče. Jednu část korpusu namažeme ostružinovou náplní a polovinou šlehačkové polevy, přiklopíme druhou částí. Namažeme zbylou polevou a ozdobíme opraženými mandlovými lupínky. Necháme ztuhnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.