Polévka Savoyarde
145 min.
Ingredience
- 1kusPórek
- 120gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 40gramůSádlo škvařené
- 1lžíceOlej rostlinný
- 125gramůSlanina vepřová
- 200gramůHouby čerstvé
- 750mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 6krajícůChléb toastový
- 180gramůSýr Gruyére
- 750mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
566 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
32 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Pórek očistíme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka. Celer a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
- 2V hrnci na rozehřátém sádle necháme zesklovatět slaninu. Když kostičky slaniny začnou prskat, přidáme zeleninu a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Zalijeme vodou a mlékem, půl a půl, osolíme, opepříme, přidáme nakrájené houby a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme hodinu a půl.
- 3Sýr nastrouháme na jemném struhadle, krajíce chleba překrájíme na 4 dílky, které posypeme nastrouhaným sýrem, položíme na plech potřený olejem a dáme krátce dozlatova opéct do trouby rozehřáté na 180 °C.
- 4Kousky opečeného chleba položíme na talíře, přelijeme polévkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.